luni, 10 martie 2025

Coq au vin - Cocoș cu vin

 


Ingrediente pentru Coq au vin


1 cocoș ~ 1,5 kg (merge și cu pui, dar am schimba denumirea preparatului)
sare,
piper,
200 g ciuperci champignon mici,
100 g bacon,
2 cepe,
2 morcovi,
3 caței de usturoi,
6 linguri ulei,
500 ml vin roșu,
1 linguriță cimbru uscat,
2 frunze dafin,
1 lingură unt,
1 lingură faină.


Mod de preparare:


Cocoșul ( puiul) se tranșează în 8 bucăți (2 aripi, 2 copane, 2 pulpe, pieptul in 2).
Din ce a rămas de la cocoș, se poate face o supă.
Bucățile de carne se condimentează cu sare și piper.
Se curață ciupercile și se spală.
Se  curață cațeii de usturoi și se toacă mărunt.
Baconul se taie fâșii, morcovii se curață și se taie rondele.
Ceapa se curață și se toacă mărunt.
Se încing 3 linguri de ulei într-o tigaie ceva mai înaltă.
Se așează bucățile de carne, cu pielea în jos și se prăjesc până se rumenesc.
Se scot cu o spumieră bucățile de carne pe un platou.
În aceeași tigaie, se mai adaugă ulei și se pun la călit ceapa, ciupercile, morcovul și baconul.
Se reduce focul și se adaugă usturoiul, vinul, cimbrul și frunzele de dafin.
Se adaugă bucățile de carne cu tot cu zeama pe care au lăsat-o, se lasă să dea într-un clocot.
Se dă la cuptor ( încins în prealabil la 180 grade C) , acoperind cu capac.
Se lasă aproximativ o oră.
Se scot cu o spumiera bucățile de carne și legumele.
În sosul rămas se adaugă 1 lingură de unt și o lingură de faină
Se amestecă continuu, până se leagă sosul.

Carnea și legumele se asează pe un platou, se toarnă putin sos deasupra, iar restul se pune într-o sosieră.

Poftă bună!