Baclava - prăjitură preparată din foi subțiri de plăcintă, nuci sau migdale, miere sau sirop de zahăr. Ea datează din jurul secolului al VIII-lea I. HR. și a fost preparată prima dată de asirieni. Până la jumătatea secolului al XIX-lea a fost considerat dulcele celor înstăriți.
Această variantă facută de mine este cea mai simpla și este varianta de post. Foile de la rețeta originală se fac cu seu de oaie, dar fiind mai greu de găsit acest seu, întotdeauna prefer această variantă.
Ingrediente pentru Baclava - rețetă de post
1 pachet foi de placintă (se pot face și in casă dar este o muncă inutilă)
500 g nuci
3 căni zahăr
3 căni apa
1 lămâie
Mod de preparare:
Pentru sirop se pun la fiert 3 căni apă cu 3 căni zahăr și lămâia tăiată rondele.
Se fierbe până avem un sirop ușor legat.
Foile de plăcintă se împart in 3.
Se asează primul rând de foi în tava unsă cu ulei, fiecare foaie unsă cu ulei (se pot unge și cu unt, numai ca baclavaua nu ar mai fi de post).
Se adaugă 250 g nucă măcinată, apoi iar un rând de foi (unse intre ele), iar 250 g nucă măcinată și ultimul rând de foi (unse între ele).
Baclavaua se taie în romburi și se introduce în cuptorul încins.
Se coace la 180 grade 50-60 min în funcție de cuptor.
Când s-a rumenit se toarnă peste ea siropul fierbinte.
Se servește rece.