In ziua de St. Patrick's fără o tocăniță delicioasă sau fară o bere Guinness?
O tocană tradițională irlandeză se făcea numai din oaie sau miel.
O tocană irlandeză modernă se poate face și din vită.
O tocană tradițională irlandeză se făcea numai din oaie sau miel.
O tocană irlandeză modernă se poate face și din vită.
Ingrediente pentru Tocană Irlandeză (Irish Stew)
- 1 kg carne vită, de preferat mânzat
- 2 linguri ulei
- 2 cepe
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 2 tije de apio
- 2 caței de usturoi
- 1 linguriță cimbru uscat
- 2 linguri bulion/pastă de roșii
- 300 ml vin alb
- 150 ml apă sau supă de legume/ supă vită
- sare
- piper
- pătrunjel verde pentru ornat
Mod de preparare:
Carnea se spală și se taie cubulețe, pe cît se poate de egale cu latura de 1,5 -2 cm.
Carnea se zvântă cu un prosop de bucătarie.
Legumele se curață, se spală și se taie mărunt.
Într-o cratiță prăjim bucățile de carne. Nu punem carnea toată odată, aceasta se va căli pe rând, câte 3-4 minute fiecare șarja, urmând a scoate-o pe un platou.
Dupa călirea bucăților de carne, călim ceapa, 2 -3 minute, adăugăm morcovii, apio, usturoiul, bulionul, cimbru, apoi bucățile de carne.
Amestecam bine, apoi adăugăm vinul si supa. Toate legumele și carnea ar trebui să fie acoperite de lichid. În cazul În care nu sunt acoperite, mai adăugați supă sau apă
Aducem la fierbere, punem capac și dăm la cuptor pentru minim 2 ore.
Condimentăm cu sare și piper proaspăt măcinat.
Se ornează cu pătrunjel verde.
Ca și garnitura, se poate servi un piure de cartofi.
Poftă bună!